ANBI informatie

1. Algemeen

In de nabije toekomst wil Matumaini toewerken naar kleinschalige hulpverlening aan zeer arme families met als doel hun leefomstandigheden te verbeteren. De doelstelling van de stichting is om geld in te zamelen middels fondswerving bij donateurs (zowel particulieren als bedrijven), organisatie van activiteiten en ontvangen van legaten.

Een donateur kan de stichting ondersteunen met elk gewenst vast bedrag per maand of een eenmalige gift. Daarnaast kunnen er op projectmatige wijze activiteiten worden georganiseerd welke geld opbrengen en zijn inkomsten of donaties vanuit legaten van harte welkom.

Er zijn veel stichtingen actief op het gebied van financiele hulpverlening aan projecten in ontwikkelingslanden. De stichting Matumaini kwa Turkana heeft er bewust voor gekozen om (in samenwerking met de lokale kerken) zelfstandig te opereren.  Door zelfstandig te werken kunnen wij veel gerichter hulpverlenen en controleren of uw gift daar terecht komt waarvoor deze bedoeld is. De overheadkosten van de stichting in Nederland willen we zo beperkt mogelijk houden en zullen nooit meer dan maximaal 5 % van de inkomsten uit donaties bedragen. Op dit moment gaat 100 % van de giften rechtstreeks naar de zeer arme gezinnen in Turkana.Door samenwerking met lokale kerken zijn we beter in staat uw gift bij de armste gezinnen terecht te laten komen of te investeren in lokale projecten welke direct bijdragen in het verbeteren van de leefomstandigheden en het in positieve zin beïnvloeden van de maatschappelijke omstandigheden.

2. Beleidsplan

2.1. Vooraf

Voor u ligt het beleidsplan van de Stichting Matumaini kwa Turkana (Matumaini). Het plan omvat een overzicht van de doelstellingen, activiteiten en geeft inzicht in de werving en het beheer van de fondsen.

Dit plan is opgesteld i.k.v. de ANBI regeling (zie http://www.belastingdienst.nl/variabel/niet_commerciele_organisaties/index.html) en is bedoeld als een doorlopend beleidsplan. Bij significante wijzigingen in het beleid zal dit jaarlijks woorden geactualiseerd.


Namens het bestuur van de Stichting Matumaini

Tom Joosse
Voorzitter

Juni 2021

2.2. Profiel van de stichting Matumaini

Als stichting willen we ons inzetten om onder zeer arme bevolkingsgroepen hoop te bieden. Zowel geestelijk, d.m.v. evangelisatie, als materieel doen we dit door in samenwerking met lokale kerken en leiders kleinschalige hulpprojecten op te zetten. De hulp welke wij bieden komt rechtstreeks terecht bij mensen die leven in uitzichtloze situaties. Er is bijvoorbeeld nauwelijks gezond drinkwater, er zijn geen medische voorzieningen, geen sanitaire voorzieningen, geen of zeer gebrekkige woonvoorzieningen, etc, etc. 

Voorafgaand aan de oprichting van de Stichting Matumaini is een bezoek gebracht aan de lokale bevolking van Turkana, rondom de plaats Lokichar. Dit bezoek kwam voort uit een “Global Alpha Trainingsmission” in deze regio in Noord-West Kenia. Naast het trainen van kerkleiders is onder meer een bezoek gebracht aan een klein vluchtelingenkamp.

Hier ontstond een innig en openhartig gesprek met de lokale bevolking. Je realiseert je dan pas wat het voor mensen betekent te leven in deze erbarmelijke omstandigheden en hoe uitzichtloos de situatie is. Met de praktische hulp die we direct konden bieden (water, voedsel en bemoedigende woorden) was men zeer blij. Op de vervolg vraag “hoe kunnen we jullie het beste praktisch en structureel helpen, kwam het antwoord: “het beschikken over geiten”.

Bewogen met de leefsituatie van deze mensen, in combinatie met antwoord op gebed, heeft dit geleid tot de oprichting van onze stichting Matumaini kwa Turkana/Kenia. Uit het gesprek met de mensen uit het vluchtelingenkamp is ons eerste project voortgekomen: het geitenproject. Met de uitvoering van dit project maken we een begin om iets aan de uitzichtloze situatie van deze gezinnen te doen.

2.3. De doelstelling van de stichting

Doelstelling en doorlopende beleid van de stichting richten zich fondsenwerving tbv het  opzetten van kleinschalige geestelijke en materiële projecten om leefomstandigheden onder de lokale bevolking van Turkana (Kenia) te verbeteren.

Hulpprojecten worden opgezet in samenwerking met lokale leiders en kerken. Zie voor verdere informatie hierover de verschillende projecten pagina’s elders op deze web-site.

2.4. De werkzaamheden van de stichting

De stichting Matumaini is niet gericht op het zelfstandig uitvoeren van werkzaamheden, anders dan dat deze de fondsenwerving (zie punt 4) ondersteunen. Daarnaast is het altijd mogelijk afgeronde en lopende projecten in overleg met het bestuur te bezoeken, zolang dit geheel voor eigen rekening gebeurd.

2.5. Werving van fondsen

De werving van fondsen gebeurt op een kleinschalige maar effectieve, directe manier zoals tijdens contacten met relaties, zowel prive als zakelijk. De bestaande contacten met de diverse donateurs en organisaties worden actief onderhouden. Een bijzonder aandachtspunt is de benadering van bedrijvenclubs in de regio, zoals o.a. de Rotary of andersoortige businessclubs. Naast donaties van vaste donateurs, die maandelijks of elk kwartaal een bijdrage geven, ontvangt de stichting meer incidentele donaties van organisaties en overige persoonlijke initiatieven. Daarnaast zal met fondsenwervende eenmalige acties middelen verkregen gaan worden.

2.6. Beheer van fondsen

De fondsen van de Stichting Matumaini zijn bescheiden en worden beheerd door de Stichting Matumaini ingeschreven te Rotterdam onder nummer 55187579. De stichting beheert rekening NL23RABO0385396937 op naam van Stichting Matumaini.

Directe kosten zijn minimaal (indicatie 400 euro over 2012, incl. oprichtingskosten, 250 euro over 2013) en hebben louter betrekking op uitgaven als bankadministratie- en overboekingkosten, inschrijving kamer van koophandel.

2.7. Besteding van fondsen.

De besteding van fondsen gebeurt op basis van beslissing door dagelijkse bestuur.

De overheadkosten van de stichting in Nederland willen we zo beperkt mogelijk houden en zullen nooit meer dan maximaal 5 % van de inkomsten uit donaties bedragen. Hierbij moet gedacht worden aan oprichtingskosten, beheer en administratie bankrekening, etc.

Zowel bestuursleden als vrijwilligers welke de stichting ondersteunen ontvangen hiervoor geen vergoeding.

In overleg met het bestuur kunnen afgeronde en lopende projecten in Kenia (ter plaatse)bezocht worden. Indien dit het geval is zullen alle te maken kosten, zowel door bestuurleden als belangstellende, door henzelf betaald dienen te worden.

Het streven is dat er zo veel mogelijk van de giften rechtstreeks naar de zeer arme gezinnen in Turkana gaan. Door samenwerking met lokale kerken zijn we beter in staat hulpverlening bij de armste gezinnen terecht te laten komen of te investeren in lokale projecten welke direct bijdragen in het verbeteren van de leefomstandigheden en het in positieve zin beïnvloeden van de maatschappelijke omstandigheden. Het is niet uitgesloten dat onze hulpverlening zich ook verder kan gaan verspreiden binnen Kenia.

2.8. Rechtsvorm, inschrijving, fiscaalnummer, jaarverslagen en contactgegevens

Matumaini kwa Turkana is een stichting en is ingeschreven bij de KvK te Rotterdam onder nummer 55187579 als Stichting Matumaini kwa Turkana, adres Oud Heinenoordseweg 4, 3274K KD te Heinenoord. Het bestuur kent naast een vertegenwoordiging als algemene bestuursleden uit familiekring van de naamgevers ook een vertegenwoordiging uit kerkelijke resp. andere maatschappelijke kringen, welke gezamenlijk het dagelijks bestuur vormen.

Voorzitter: Tom Joosse, Oud Heinenoordseweg 4, 3274 KD, Heinenoord.

Secretaresse:

Paulien Joosse-Naaktgeboren, Oud Heinenoordseweg 4, 3274 KD, Heinenoord (per 1-1-2021 benoemd)

Vanessa Lips – van der Klein (per 1-1-2021 afgetreden)

Penningmeester: Jan Anninga, Rietwaard 15, 3274 MA Heinenoord.

Het fiscaal nummer van de stichting is 8516.00.293. Jaarverslagen en nieuwsbrieven worden gepubliceerd op de website en worden donateurs van de stichting, voor zo ver zij dat willen, per email rechtstreeks toegezonden.

3. Jaarcijfers

(toevoegen)