Project Maïszaad

Veel gezinnen in Kiminini, op het platteland van Kenia, beschikken over een stukje grond rond hun hut. De grond ligt meestal braak omdat de arme bewoners geen geld hebben voor goed zaad of plantgoed. Dat is eigenlijk heel jammer, want het klimaat leent zich zeer goed voor de verbouw van maïs. Het is bovendien redelijk eenvoudig te zaaien en te oogsten.

Stichting Matumaini wil met een project 100 gezinnen voorzien van maïs-zaad. Daarmee kunnen ze zelf een inkomen verdienen. Een deel van de oogst kan dienen als voedsel voor het gezin.

Dit is het plan: Elk gezin dat meedoet aan het project verbindt zich voor vier jaar aan het programma en verklaart zich bereid om ook andere gezinnen te begeleiden. Met name in de opstartfase krijgen de bewoners ondersteuning door ervaren lokale boeren. In het begin ontvangen de gezinnen volledige financiële ondersteuning; jaarlijks wordt de toelage afgebouwd, doordat ze immers steeds meer beschikken over een inkomen, dankzij de opbrengst. Binnen vier jaar zijn ze dan in staat om zelf op kleine schaal producten te verbouwen.

Microfinanciering met een mega-impact op het dagelijks leven van eenvoudige Kenianen.


Vicieuze cirkel van armoede doorbreken

Met een gift van € 200, uitgesmeerd over vier jaar, kunnen we een gezin een heel eind op weg helpen naar zelfstandigheid. Met uw steun helpt u de bevolking van Kiminini de vicieuze cirkel van armoede te doorbreken.

Update juli 2021

In januari 2020 is dit project concreet van start gegaan met de 4 eerste gezinnen. Bij een lokale boer hebben we een stuk land gehuurd. Er is maiszaad ingekocht en gezaaid en er is de nodige kunstmest aangeschaft. De gezinnen zorgen zelf voor het onderhouden van het land (meestal de vrouwen, bijgestaan door de kinderen) en helpen bij het oogsten. Helaas is 2020 een heel slecht oogstjaar geworden. Velen van jullie zullen zich nog de berichten herinneren van de sprinkhanen plagen in diverse landen in Afrika. Ook Kenia is hier zwaar door getroffen. De oorspronkelijke bedoeling van het project om per jaar 25% steun af te bouwen en een deel van de opbrengst van de verkoop van de oogst te herinvesteren in aankoop van nieuw zaad hebben we voor dit eerste jaar los moeten laten. Er was nagenoeg geen oogst.

In januari 2021 zijn we doorgegaan met dezelfde 4 gezinnen en hebben het project uitgebreid met 2 extra gezinnen. Dit jaar zijn de vooruitzichten vwb de oogst in ieder geval veel beter.

Voor de huur van het land dit jaar is 20.000 KES geschonken en voor de overige zaken (seed, fertilizer en topping, huur machines, etc)  is een bedrag van 19.000 KES geschonken. Rekening houdend met de huidige koers is dit ruim 300 euro. 

Een concreet teken van hoop voor deze 6 gezinnen!